Doe-het-zelf wetenschap

Gie Vandenberghe | yang | 2001 »

Over evolutionaire psychologie.

Om de geest te ontrafelen bedenken evolutionair-psychologen hypothesen over adaptaties uit de jager-verzamelaartijd. Daarop baseren ze voorspellingen die ze proberen te confirmeren. Bevestigde voorspellingen worden deel van de evolutionaire psychologie, de ontkrachte laten ze gewoon vallen, zodanig dat de “kwaliteit van de hele onderneming cumulatief verhoogt”. Ik verzin dit niet, zo staat het in het universitaire leerboek van David M. Buss, professor in de psychologie. Kennelijk ontgaat het hem dat dit ook de methode is waarop vooroordelen teren. Wie alleen rekening houdt met vreemdelingen die stelen, bevestigt natuurlijk zijn racistische overtuiging dat àlle vreemdelingen stelen.

met Instapaper.

Rubriek: Filosofie, Psychologie, Technologie | Tags: , , , , , , | Permalink

Comments are closed.