Koffers vol contanten

Joeri Boom & Yasha Lange | De Groene Amsterdammer | augustus 2011 »

De defensie-industrie en militair analisten hebben altijd baat bij oorlog. Maar wie zijn verder de winnaars van 9/11? En wie hebben verloren?

De CIA had Bush weliswaar bij het begin van zijn presidentschap op het hart gedrukt dat de opkomst van China de hoogste prioriteit had, na 9/11 gold al-Qaeda als de belangrijkste dreiging. Bovendien had Bush de nijvere Chinezen nodig voor de wederopbouw van Irak en Afghanistan; ze bleken onmisbaar voor het aanleggen van wegen en andere grote infrastructurele projecten omdat ze niet zeurden over bankgaranties en veiligheidsrisico’s. Nu exploiteert China uitgestrekte olievelden in Irak en een van de rijkste kopermijnen ter wereld in Afghanistan.

met Instapaper.

Rubriek: Economie, Politiek | Tags: , , , , | Permalink

Comments are closed.